Akupunktioterapeutti Ilona Fagerlund-Rauhanen on kohtaamisen asiantuntija

Akupunktioterapeutti, urheiluhieroja, vyöhyketerapeutti, lähihoitaja, kouluttaja ja yritysneuvoja. Ilona Fagerlund-Rauhasen ainutlaatuinen osaamisprofiili mahdollistaa monipuolisen työn hyvinvoinnin edistäjänä. Pirten asiakkaille Ilona tarjoaa akupunktiohoitoja 16 vuoden kokemuksella.

”Kun valmistuin aikoinaan lähihoitajaksi, SUPER palkitsi minut stipendillä oman työni arvostamisesta. Edelleenkin teen kaiken työni ammattitaidolla ja kunnialla – suhtaudun siihen syvästi ja vakavasti, ja sen mitä teen, teen erinomaisen hyvin.”

Ilona ottaa vastaan yksityisasiakkaita Pirte Ratinassa keskiviikkoisin. Akupunktiohoitoon voi hakeutua ilman lähetettä. Hoitopolut räätälöidään aina yksilöllisesti ja asiakaslähtöisesti asiakkaan historian ja toiveiden mukaan.

”Haluan, että asiakkaani voivat hyvin. Siksi ohjaan luokseni tulevan asiakkaan aina eteenpäin, jos minun tarjoamieni hoitojen lisäksi on tarve muunlaiselle avulle”, Ilona kertoo. ”Kasvuyritykseni Hyvä Olo Ilona haluaa tehdä moniammatillista yhteistyötä muiden alan kasvavien ja kehittyvien toimijoiden kanssa. Teemme Pirten kanssa yhteistyötä myös siksi, että haluamme tarjota asiakkaillemme enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia parantaa omaa hyvinvointiaan. Haluamme madaltaa asiakkaidemme kynnystä lähteä huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan kokonaisvaltaisemmin ja pohtimaan, mitä oireiden taustalle kätkeytyy. Hoitotarjontamme täydentää lääketieteellisiä hoitoja sulkematta mitään pois.”

Vapaa-ajallaan Ilona huolehtii omasta hyvinvoinnistaan liikkumalla monipuolisesti. Lukuisiin liikuntaharrastuksiin kuuluu muun muassa avantouintia, sauvakävelyä, triathlonkoulua, uimista, pyöräilyä, lenkkeilyä ja seinäkiipeilyä.

Akupunktiosta apua moninaisiin oireisiin

Akupunktiosta Ilona kiinnostui jo urheilijahierojaopintojen aikana, sillä niissäkin käsiteltiin trigger-pisteitä: ”Halusin tarjota asiakkailleni enemmän kuin vain hierontaa, joten lähdin opiskelemaan akupunktiota. Neuloilla tehtävä hoito tuntui luontaiselta jatkumolta sairaalamaailman kliinisille hoidolle, ja niin akupunktiosta tuli yksi työväline lisää työkalupakkiini.”

Akupunktiohoidon aikana akupisteessä olevia hermopäitä stimuloidaan painellen tai neuloilla, mikä helpottaa nesteenkiertoa, aineenvaihduntaa ja hermotusta. Hermopäitä ärsyttämällä voidaan estää kipusignaalien kulkeutumista aivoihin ja vapauttaa kehon omia oksitosiineja, jolloin stressihormonit laskevat, kipu lievittyy ja oireet helpottuvat. ”Neulan ympärille ilmestyvä punainen läiskä syntyy hermoimpulssin välittäjäaineesta, ja kertoo, että oikea trigger-piste on löytynyt”, Ilona täsmentää. ”Jopa monet neulakammoisista asiakkaistani ovat huokaisseet helpotuksesta hoidon jälkeen”, hän hymyilee.

Yleisimpiä oireita, joihin haetaan apua akupunktiosta, ovat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat, päänsärky, migreeni, huimaus ja tinnitus. Akupunktioterapeutti voi auttaa myös erilaisissa hermosäryissä, olkapääongelmissa, issiasvaivoissa sekä purentaelimistön ongelmissa. ”Valitettavasti asiakkaani kärsivät yleistyvissä määrin myös uupumuksesta, unettomuudesta tai alavireisyydestä. Myös näihin oireisiin on onneksi mahdollista saada lääkkeetöntä apua akupunktiosta”, Ilona lisää. Tärkeintä hoidoissa on, että asiakas tulee kuulluksi: ”Työskentelen iholla ja kosketan, joten asiakkaan kuunteleminen ja luottamuksellisen suhteen muodostaminen on minulle äärimmäisen tärkeää”, Ilona kertoo. ”Olen tehnyt akupunktiohoitoja 16 vuotta – ja syystä! En tekisi, jos hoidoilla ei saataisi aikaan hyviä tuloksia. Lupaan olla aina läsnä asiakkailleni ja sanoa: ’Lähdetään yhdessä katsomaan, miten voisin auttaa sinua.’ Jos hoito helpottaa oireita, niin voimme olla siihen tyytyväisiä!”

Paras ratkaisu ongelmiin voi syntyä erilaisia hoitoja yhdistelemällä. ”Kivullakin on elämänkaari, ja oireisiin aiemmin auttanut hoito ei välttämättä jossain vaiheessa enää annakaan toivottua hoitovastetta. Tarjoan akupunktiohoitoja mielelläni esimerkiksi fysioterapian tai hierontojen tueksi. Erilaiset hoidot voivat toimia toistensa tehostajina.” Akupunktiota voidaan käyttää kehon tasapainottajana myös lapsettomuushoitojen aikana. ”Olen tehnyt yhteistyötä Ovumia-klinikan kanssa hyvin pitkään. Lapsettomuudesta kärsivillä asiakkaillani on usein taustalla kehon epätasapainoa ja häiriötiloja, stressiä, pettymystä, lihaskireyttä ja ylisuorittamista. Akupunktiohoitojen tarkoitus tässä tilanteessa on herätellä ja tasapainottaa kehoa. Pähkinänkuoressa sanoisin, että kaikki mikä rentouttaa, on tällaisessa tilanteessa hyväksi”, Ilona kertoo.

Ammattina kohtaaminen

”Eräs asiakkaani sanoi kerran akupunktiohoidon jälkeen: ’Tästä tuli aivan ihana olo – niin paljon selkeämpi, helpompi jäsennellä asioita.’ Välitön palaute tuntuu palkitsevalta”, Ilona kertoo. ”Sairaalatyön jätin taakseni siksi, että huomasin pystyväni paljon parempaan. Se ei palkinnut minua, koska halusin tarjota kohtaamilleni ihmisille enemmän aikaa – ja enemmän vaihtoehtoja.” Asiakkaan elämänlaadun parantaminen vaikeita oireita helpottamalla on aina työn arvoista. ”Koen olevani etuoikeutettu saadessani kulkea asiakkaani rinnalla hetken aikaa tarkoituksenani auttaa häntä.”

Erityiseksi kiinnostuksen kohteekseen Ilona nimeää ihmismielen ja kohtaamisen taidon. ”Yksilön tausta ja kaikki sen tarinat tuovat hänet siihen pisteeseen, missä hän nyt on. Mitä mielemme ei jaksa kantaa, sen kehomme ottaa kantaakseen”, Ilona kiteyttää. Kehon tasapainottaminen helpottaa myös mielen tunnelukkoja. ”Kannamme selässämme kaikki maailman murheet ja lapojen väliin ujuttautuvat asiat, jotka kätkemme sisällemme. Hampaita narskuttelevalta asiakkaalta akupunktioterapeutti haluaisi kysyä, mitä asioita hän oikeastaan pureskelee?”

Yhdeksi tärkeimmistä osista ammattitaitoaan Ilona mainitsee lempeän puuttumisen. ”Työni vaatii sosiaalista älykkyyttä ja ihmisen lukutaitoa – kykyä muodostaa luottamuksellinen suhde. Kysyn usein asiakkailtani, mikä olisi ihanteellinen tila, jossa he haluaisivat itsensä nähdä. Kokonaistilannetta arvioimalla ja kokemukseni tuomalla ammattitaidolla näen, millaista hoitopolkua asiakkaan tilanne edellyttää. Hyvä palvelu on tunne siitä, että vau – joku oli minua varten tässä tilanteessa.”

Opiskeluaikoina saadun stipendin oppi on kantanut pitkälle työelämään. ”Tärkein oivallukseni urani aikana on ollut oman työni arvon tunnistaminen ja ymmärtäminen. Teen työni nöyrästi, mutta ammattiylpeydellä – se on minulle kunnia-asia.”

Lue lisää Hyvä Olo Ilonan akupunktiohoidoista.

Akupunktioterapeutti Ilona Fagerlund-Rauhanen

Varaa aika

Teksti ja kuva: Suvi Stengård / Pirte

Call Now Button