Näitä ajatuksia pyörittelin 1.5 vuotta sitten, ajatuksen alkumetreillä. Takana oli useita vuosia kätilön roolissa sairaalassa – naistentautien osastolla, synnyttäneiden vuodeosastolla sekä kätilöpoliklinikalla. Viimeisimmät vuodet olin tutustunut doulaamisen maailmaan ja ollut monissa ikimuistoisissa synnytyksissä tukihenkilönä. Mutta voisinko tarjota tukeani ja apuani valtakunnallisesti asuinsijainnista riippumatta? Terveydenhoitoalan ammatinharjoittaja tarvitsee toiminnalleen luvat Avi:lta ja etävastaanoton suunnitteleminen oli vielä heille erikoisuus. Ensin oli haettava luvat kätilön ja terveydenhoitajan fyysiselle vastaanotolle, jotta ”sivutuotteena” sai luvat myös etätoiminnalle. Yritysmaailman puolelta idea sai varovaista hyväksyntää – ehkä tällaiselle palvelulle voisi olla tarvetta. Yrittäjän ammattitutkinnon aloittaminen toi lisäpontta suunnitelmille ja pikkuhiljaa hahmottuivat myös verkkosivut, potilasasiakirjojen arkistointi ja tietoturvallinen keskustelualusta vahvalla tunnistautumisella. Vielä piti hiota tarjottavat palvelut.
Mikä etädoulaus?
Etäkätilödoulana tarjoan valtakunnallista keskustelutukea 5 ja 10 kerran sarjakortteina. Asiakas saa itse valita tapahtuuko keskustelu puhelimitse vai kirjoittaen, yksi keskustelukerta on pituudeltaan 45min. Ajankohta voi olla asiakkaan toiveiden mukaan mikä vain hetki raskauden alusta ensimmäisiin vauvakuukausiin, 6kk ajanjaksolla ensimmäisestä keskustelusta. Aiheina voi olla raskauden ilot ja haasteet, aiemman synnytyksen läpikäyminen, synnytysvalmennus kivunlievityksineen – mikä teema vain erityistä huomiota kaipaa. Vauvan kotiuduttua voimme keskustella synnytyksestä, siitä palautumisesta fyysisesti ja psyykkisesti, imetyksestä, vauvanhoidosta ym. Neuvolapalvelumme ovat loistavat tässä maassa, mutta monia asioita voi jäädä lyhyillä tapaamisilla käymättä läpi. Nämä ovat aiheita, joihin voimme paneutua keskusteluissamme.
Etädoulaus tarkoittaa ”linjoilla olevaa” kätilödoulaa. Ennen synnytystä keskustelemme kaksi kertaa asiakkaan toivomista aiheista. Synnytyspäivystys alkaa raskausviikosta 38+0 ja olen synnytyksen käynnistyessä saatavilla tueksi 24/7. Myös synnytyksessä sairaalassa olen tavoitettavissa viestein tai vaikka kaiuttimen kautta puhelimitse. Synnytyksen jälkeen kotiuduttua on aika vielä yhden keskustelun ja silloin nousseiden aiheiden läpikäymisen.
Maailma on muuttunut voimakkaasti 1.5 vuodessa näiden suunnitelmien syntymisen jälkeen. Etäpalveluita on kehitetty monille aloille viimeisten viikkojen aikana ja fyysisten tapaamisten peruuntuessa niille on myös vahva tarve. Synnytysvalmennukset on peruttu, poliklinikoille ei pääse mukaan puolisot, neuvola-aikoja on jouduttu siirtämään tai perumaan. Odottajat ovat huolissaan, pääseekö puoliso mukaan synnytykseen ollenkaan jos sairastuukin. Doulat eivät myöskään saa tällä hetkellä osallistua synnytyksiin puolison lisänä.
Tässä maailmantilassa on elettävä päivä kerrallaan ja etsittävä uusia tapoja saada tukea. Osaltani haluan suojella synnytyskuplaa ja tulevaa vauvakuplaa – keskittymällä odottajan maailman keskipisteeseen eli tulevaan vauvaan ja perheen hyvinvointiin.
Tarkemmat tiedot palveluistani löydät Hyvä Olo Ilonan palveluvalikoimasta. Voit myös jättää soittopyynnön niin voimme keskustella tarkemmin siitä, miten voisin olla sinulle avuksi.
Lämmöllä etäkätilösi,
Marika Vigren