Synnytys ja siihen valmistautuminen — mitä neuvolassa ei kerrota

Synnytys on joka kerta uusi matka vanhemmuuteen. Ensimmäistä lasta odottaessa kaikki on uutta ja ihmeellistä, vierasta ja ehkä pelottavaakin. Uudelleensynnyttäjän odotukseen taas vaikuttavat voimakkaasti aikaisemmat kokemukset raskaudesta ja synnytyksestä.

Synnytykseen valmistautuminen

Usein synnytykseen valmistautuminen sisältää tärkeitä pohdintoja siitä, milloin lähteä sairaalaan ja millaisia kivunlievitysvaihtoehtoja on tarjolla. Valitettavan usein kuulee myös sanottavan, että kyllä ne sitten sairaalassa tietävät ja kertovat. Silloin saattaa jäädä huomioimatta valmistautuminen synnytyksen alkuvaiheeseen ja aikaan ennen sairaalaan siirtymistä tai synnytyksen käynnistymistä.

Synnytyksen käynnistyminen on hyvin yksilöllistä. Yksi yhteinen piirre kaikilla kuitenkin on: supistukset. Millaisia ne ovat, miltä ne tuntuvat ja milloin ne alkavat, on jälleen yksilöllistä.

Miten supistuksiin voi valmistautua, vaikka et voi tietää millaisia ne juuri tässä tulevassa synnytyksessä ovat?

Tiedon hankkiminen etukäteen on tärkeää. Mitä synnytyksessä tapahtuu, mikä on supistusten merkitys oman ja vauvan hyvinvoinnin sekä synnytyksen etenemisen kannalta ja miten jokainen supistus vaikuttaa synnytykseen kokonaisuutena, ovat kysymyksiä, joiden äärelle kannattaa pysähtyä.

Toinen hyvä tapa valmistautumiseen on erilaisten käytännön asioiden pohtiminen ja harjoittelu; millä siirryt tarvittaessa sairaalaan, millaisista asioista pidät, mikä auttaa sinua rentoutumaan, millaisissa asennoissa voit keventää omaa oloasi ja auttaa vauvaa syntymään, millaisia keinoja on supistusten vastaanottamiseen.

Synnytys herättää monenlaisia tunteita

Tärkeimpänä valmistautumisen keinona on henkinen valmistautuminen synnytykseen, jonka osia myös tiedon hankkiminen ja harjoittelu ovat. Lisäksi keskeisessä roolissa ovat tunteet. On hyvä pohtia, mitkä asiat ovat tärkeitä ja merkityksellisiä juuri sinulle, sekä millaisia tunteita ajatukset synnytyksestä herättävät. Tunteiden kohtaaminen, niistä keskustelu ja niiden läpikäyminen luotettavan ja kannustavan ihmisen kanssa on tärkeää. Kaikkien tunteiden näkyväksi tekeminen, salliminen ja sanoittaminen edistävät synnytystä.

Monta kertaa saattaa olla, että synnytys käynnistyy tai edistyy hitaasti, koska jokin alitajuinen, syrjään siirretty jännitys tai pelko luo turvattomuutta. Sen seurauksena kehon adrenaliinitaso nousee, mikä puolestaan estää muun muassa synnytystä edistävän oksitosiinihormonin tuotantoa. Sama mekanismi tulee esiin myös ympäristön vaikutuksessa synnytykseen. Monta kertaa sairaalaan siirryttäessä supistukset alkavat tuntua paljon aiempaa voimakkaampina. Tässä vaiheessa sopeutuminen uuteen, erilaiseen tilanteeseen vaatii keskittymistä, adrenaliinitaso nousee ja se estää kehon omien kivunlievittäjien, endorfiinien, tuotantoa.

Tukihenkilö mukaan synnytykseen

Nämä asiat kannattaa huomioida synnytykseen valmistautuessa. Asioista on hyvä puhua puolison ja tukihenkilön kanssa, pohtia mitkä asiat tuovat sinulle turvaa ja miten toivot erilaisissa tilanteissa sinut kohdattavan. Puolison ja tukihenkilön läsnäololla on merkittävä rooli synnytyksen etenemisessä. He tietävät etukäteen, millaisia toiveita ja ajatuksia sinulla on synnytykseen liittyen sekä ovat saatavillasi synnytyksen kaikissa vaiheissa tuoden pysyvyyttä, turvaa ja ennakoitavuutta uudessa ja ainutlaatuisessa tilanteessa.

Ota yhteyttä ja kysy lisää
Varaa aika

Call Now Button