Siksi suosittelemme jokaiselle käyntiä äitiysfysioterapeutilla tarkastamassa lantion alueen sekä vatsalihasten palautumisen tilanne erityisesti ennen rankemman liikunnan aloittamista. On tärkeää tietää, missä vaiheessa oman kehon palautuminen on ja saada asiantuntijan neuvot siihen, millainen liikunta tilanteessa on turvallista ja palautumista edistävää.
>> Lue lisää aiheesta: Liikunta synnytyksen jälkeen – ota riittävä aika palautumiselle
Äitiysfysioterapeutti ohjaa ja opastaa sinua raskauden aikana kehon muutoksissa sekä synnytyksen jälkeisessä palautumisessa, kuten turvallisesti liikunnan aloittamisessa, erkauman tarkastuksessa sekä kuntoutuksessa.
Mistä tietää onko erkaumaa?
Vatsalihasten erkauman oireet voivat olla vaikeita tunnistaa, koska erkauman parantuminen vie aikaa ja on osa toipumisprosessia. Synnytyksen jälkeen on normaalia, että erkaumaa on jokaisella, sillä vatsalihakset joutuvat raskauden aikana venymään ja siirtymään, jotta pieni ihmisen alku mahtuu kasvamaan vatsassa.
Kuten muunkin kehon, tulisi kuitenkin vatsalihasten palautua ajan myötä ja erkauman kadota. Ongelmallista erkauman tunnistamisessa on usein se, että jos toipumisaika on ollut jo pitkä, alamme usein suhtautua oireisiin ikään kuin normaaleina palautumiseen liittyvinä tuntemuksina.
Vatsalihasten erkauman oireet voivat myös olla epämääräisiä ja tuntua vähäisiltä, mikä vaikeuttaa tunnistamista ja hoitoon hakeutumista. Erkaumaa voidaan kuitenkin hoitaa, eikä sinun tarvitse kokea tarpeettomasti ikäviä oireita.
Miten vatsalihasten erkauma oireilee?
Vatsalihasten erkauma voi oireilla moninaisesti, kuten selkäkipuina, virtsankarkailuna tai näkyä huonona ryhtinä, keskivartalon väsymisenä tai pullottavana vatsana.
Havaittavin merkki vatsalihasten erkaumasta on usein pömpöttävä vatsa. Vatsa voi olla kuin pallo, vaikka synnytyksestä olisi jo useampi viikko, kuukausi tai jopa vuosia aikaa.
Keskellä vatsaa, suorien vatsalihasten liitoskohdassa saatat huomata jämäkkyyden sijaan pehmeyttä. Ehkä tunnet sormillasi myös selvän raon vatsalihasten välissä. Jos tunnustelemasi rako on yli kahden sormen levyinen, on kyseessä todennäköisesti erkauma.
Voit mennä selinmakuulle ja kokeilla nostaa kevyesti ylävartaloasi lattiasta: tuleeko vatsan keskelle harjanne tai pullistuuko vatsa ulospäin navan kohdalta?
Koska vatsalihakset eivät erkauman takia tue keskivartaloa kunnolla, voi erkauma oirehtia myös esimerkiksi selkäkipuna. Erityisesti alaselkä on erkauman vuoksi altis kivulle ja vammoille.
Selän lisäksi myös vatsa, sisäelimet ja lantio ovat vatsalihasten erkauman vuoksi vailla kunnollista tukea. Vatsaontelon paineen säätely on haastavampaa, ja tästä voi aiheutua painetta alaselkään. Koska vatsa ei tiivisty kunnolla, voi vaikeuksia olla myös ulostamisessa ja rakon tyhjentymisessä.
Keskivartalon tuen puute huonontaa myös ryhtiä.
Vatsalihasten erkauma voi vaikuttaa myös lantionpohjaan, sillä lantionpohjan lihakset muodostavat yhdessä vatsalihasten kanssa tuen erityisesti sisäelimille.
Nämä lihakset kannattelevat lantion alueen elimiä, kuten virtsarakkoa ja kohtua. Myös heikot lantionpohjat lihakset oireilevat usein esimerkiksi kipuina lantionalueella ja alaselässä sekä virtsankarkailuna. Virtsankarkailun lisäksi heikko lantionpohja voi näkyä arjessa tarpeena käydä häiritsevän usein vessassa tai rakon tyhjentymisen häiriöinä.
>> Lue lisää teemasta: Heikot lantionpohjan lihakset oireilevat monin eri tavoin – näin eroon ikävistä vaivoista
Pahimmillaan vatsalihasten erkauman oireet sisältävät jatkuvaa keskikehon väsymystä, hengitysvaikeuksia ja jopa tyrän.
Mikäli sinulla on näitä oireita, voi kyse olla vatsalihasten erkaumasta:
- pullottava vatsa
- vatsalihasten keskellä oleva pehmeys
- rako vatsalihasten välissä, jonka voit tuntea sormilla
- selkäkipu
- paineen tunne alaselässä tai vatsalla
- virtsankarkailu
- heikentynyt virtsanpidätyskyky
- ongelmat ulostamisessa tai rakon tyhjentymisessä
- keskivartalon väsyminen
- puutteellinen keskivartalon hallinta
- lysähtänyt ryhti
- hengitysvaikeudet yhdessä ylläolevien oireiden kanssa
- vatsan alueen tyrä.
Miten vatsalihasten erkaumaa hoidetaan?
Synnytyksestä toipuminen on hyvin yksilöllistä, mutta vatsalihasten erkauman hoidon voit aloittaa jo ennen vakavampien oireiden ilmaantumista. Jos olet synnyttänyt alateitse, voit aloittaa erkauman hoidon jo kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen.
Mikäli sinulle on tehty sektio, tulee sektiohaavan antaa parantua ennen vatsalihasten erkauman hoitoa. Keskimäärin haavan parantumiseen menee noin 3-4 viikkoa, jonka jälkeen voit aloittaa vatsalihasten erkauman hoidon.
Vaikka vatsalihasten erkauma voi palautua ajan myötä ilman hoitoakin, kaikilla näin ei tapahdu. Vatsalihasten erkauman hoito auttaa sinua parempaan kehonhallintaan ja tukee palautumistasi synnytyksestä. Hoidosta on apua, vaikka sinulla olisi ollut erkauma jo pitkään.
Jos olet epävarma, liittyvätkö oireesi vatsalihasten erkaumaan, suosittelemme tulemaan ensin erkaumatestiin. Koulutettu ammattilainen tekee testin, jolla saat varmuuden vatsalihastesi kunnosta sekä erkauman laajuudesta.
Ammattilainen laatii sinulle henkilökohtaisen harjoitusohjelman, joka huomioi yksilölliset tarpeesi. Harjoitusohjelman avulla saat vatsalihaksesi kuntoutettua turvallisesti oikeilla, juuri sinulle sopivilla harjoituksilla.
Ota askel kohti parempaa oloa varaamalla oma aikasi erkaumatestiin!
Sinua voisi kiinnostaa myös:
>> Raskausaikana on hyvä pysähtyä pohtimaan omaa hyvinvointia