Purentaelimistön fysioterapia | Narskutteletko hampaita tai puret leukoja yhteen niin, että ne kipeytyvät? Ehkä niskasi on kipeä ja kasvojen alue tuntuu kireältä? Tuntuuko äänesi väsyvän heti kun joudut puhumaan pidempiä aikoja?
Purentalihasten alueen toimintahäiriöt ovat moninaiset, joiden aiheuttajina tunnetaan esimerkiksi stressi, huono ryhti ja virheasennot sekä bruksismi. Iso osa oireista on kuitenkin vältettävissä oikealla hoidolla, tutustu tästä purentalihasten alueen hoitoihin.
Monet kärsivät erilaisista purentalihasten ongelmista, joiden syy kannattaa aina selvittää, jotta löydämme niihin myös oikea hoidon. Kun puhutaan purentalihasten toimintahäiriöistä (TMD) tavallisia oireita ovat esimerkiksi leukojen väsyminen ja jäykkyys, suun rajoittunut avautuminen, kipu leukanivelissä tai puremalihaksissa, päänsärky, kasvokipu sekä korvakipu.
Myös stressi ja esimerkiksi huono työergonomia vaikuttavat niska-hartiaseudun sekä pään alueen kipuihin ja jumeihin. Oireilua on kasvattanut entisestään puhelimen käytön lisääntyminen ihmisten työssä ja vapaa-ajalla.
Purentalihakset ovat voimakkaat lihakset, jotka tekevät töitä aina kun syömme ja puhumme. Muulloin niiden kuuluisi kuitenkin olla rennot. Mikäli puremme jatkuvasti hampaitamme yhteen, ei purentaelimistömme saa levätä koskaan.
>> Lue myös: Vaivaako purentalihasten jumit jatkuvasti? 5 vinkkiä arkeen
Purentalihasten jumien sekä toimintahäiriöiden aiheuttama oirekirjo voi olla laaja ja tuntua jopa hiukan epämääräiseltä. Monet kärsivät kivuista ja monipuolisista oireista pitkään ennen avun hakemista, mutta myös purentalihasten jumeista ja toiminnan ongelmista on mahdollista päästä eroon oikealla hoidolla.
Lue tästä blogista lisää purentaelimistön toimintahäiriöistä, purentalihasten fysioterapia, purentalihashieronta sekä purentalihasten akupuntiosta.
Mitä ovat purentaelimistön toimintahäiriöt?
Purentaelimistön vaivat ovat yleisiä, ja niillä voi olla negatiivinen vaikutus omaan elämään. Vaivat aiheuttavat usein monenlaisia oireita ja kiputiloja, jotka voidaan parantaa oikeanlaisella hoidolla.
Purentaelimistöön kuuluvat kokonaisuudessaan leukanivelet, purentalihakset, hampaisto ja niihin läheisesti liittyvät kudokset. Purentaelimistön toimintahäiriöt (temporomandibular disorders, TMD) voidaan luokitella nivelperäisiin, lihasperäisiin tai näiden yhdistelmiin.
Purentaelimistön toimintahäiriöiden tavallisimpia oireita ovat:
- leukaniveläänet kuten rahina, naksahdus ja lonksuminen
- leukanivelten ja purentalihasten kipu
- suun rajoittunut avautuminen tai sulkeutuminen
- muut alaleuan liikehäiriöt
- leukojen väsyneisyys
- kasvokivut
- korvakivut
- päänsärky
- äänen tuoton ongelmat
- nielemisvaikeudet, pala kurkussa
- niska- ja hartiaseudun ongelmat ja kiputilat
Syyn aiheuttajaa on usein itse vaikea havaita, ja saatamme havahtua ongelmaan, kun esimerkiksi niskat ja hartiat tuntuvat olevat koko ajan jumissa tai ääni tuntuu väsyvän heti, kun joutuu puhumaan hiukan pidempään. Siksi käynti asiaan perehtyneellä fysioterapeutilla kannattaa.
Mikä aiheuttaa purentaelimistön toimintahäiriöitä?
Merkittäviä tekijöitä purentaelimistön toimintahäiriöiden ilmaantumiseen ovat huono ryhti ja ryhtivirheet, stressi, bruksismi, tietyt yleissairaudet sekä psykologiset tekijät. Usein stressaantuneena puremme hampaita huomaamattamme yhteen, eikä purentaelimistö pääse lepoasentoon.
Mikäli narskuttelet hampaitasi jatkuvasti yhteen tai jännität tiukasti puremalihaksia, puhutaan tällöin bruksismista. Bruksismi on useimmiten stressiperäinen vaiva ja oire. Kun krooniset lihaskireydet etenevät purentalihaksiin, syntyy tarve narskutella hampaita.
Bruksismia voi esiintyä niin päivällä kuin yöllä ja se voi aiheuttaa monenlaisia oireita, kuten päänsärkyä ja kipuilua puremalihaksissa. Tällöin ensiapuna on hyvä opetella tietoisesti rentouttamaan kasvojen alueen lihaksia.
Myös huono ryhti ja esimerkiksi eteenpäin työntyvät olkapäät vaikuttavat myös pään asentoon. Pää alkaa usein työntyä eteenpäin, mikä muuttaa myös painopistettä ja lihaksiston toimintaa ja kuormitusta.
Huonon ryhdin yhteydessä puhutaan paljon jännitysniskasta tai “someniskasta”, sillä nykypäivänä vietämme paljon aikaa ergonomisesti huonoissa asennoissa. Viime vuosien aikana onkin keskusteltu paljon työergonomiasta erityisesti toimistotyöläisten kohdalla. Puhelimen käyttö työssä ja pieniltä näytöiltä töiden tekeminen on yleistynyt – eikä puhelinta malteta jättää aina käsistä vapaa-aikanakaan.
>> Lue myös: Jännitysniska on yleinen työikäisten vaiva – hoida sitä oikein
Vaikka erityisesti toimistotyö nostetaan usein esiin puhuttaessa työergonomiasta, on hyvä työergonomia tärkeää aivan kaikissa ammateissa. Monilla eri aloilla ja eri työtehtävissä on erityistarpeita, jotka on syytä ottaa huomioon.
Työ voi sisältää esimerkiksi paljon autossa istumista, seisomatyötä, raskaita nosteluita, etukumaraa asentoa (esim. kampaajat ja siivoajat) tai erilaisten työkalujen käyttöä.
>> Lue myös: Hyvä työergonomia parantaa kokonaisvaltaista terveyttä
Työergonomian lisäksi on hyvä pohtia aina omaa kuormittuneisuutta ja stressitilaa. Stressi saa meidät usein vaistonvaraisesti jännittämään kehoamme valmiita taistelemaan tai pakenemaan. Tämä saa meidän helposti jännittämään hartioitamme ja napsauttamaan leukamme tiukasti yhteen.
>> Lue myös: Sykevälivaihtelu kertoo kehosi stressitilasta
Altistavia tekijöitä häiriöiden ilmaantumiseen:
- hampaiden narskuttelu (bruksismi)
- hampaiden pureminen yhteen (usein stressin aihettamaa)
- hampaiston virheasennot, purentavirheet
- ryhtivirheet
- tietyt yleissairaudet (esimerkiksi reuma ja fibromyalgia)
- masennus ja muut psykologiset tekijät
- perinnöllisyys
- naissukupuoli
>> Lue myös: Kuinka stressi vaikuttaa kehoon? Palaudu riittävästi
Purentaelimistön fysioterapia (TMD) auttaa vähentämään kipuja
Purentaelimistön fysioterapian tavoitteena on kipujen vähentäminen, kuormituksen vähentäminen nivelissä ja lihaksissa ja purentaelimistön normaalin toiminnan palauttaminen.
Purentaelimistön fysioterapia on aina yksilöllistä, ja hoito räätälöidään asiakkaan oireiden mukaisesti. Diagnoosi perustuu aina oireiden selvittämiseen ja tarkkaan kliiniseen tutkimukseen, jota voidaan tarvittaessa täydentää lääkärin tekemillä kuvantamistutkimuksilla.
Itse hoitoon voi kuulua purentalihasten rentouttaminen pehmytkudoskäsittelyllä, leukanivelten mobilisointi (liikehoito ja traktio) ja niskan hieronta ja mobilisointi. Lisäksi fysioterapiassa ohjataan harjoitteita, joita asiakas voi tehdä kotona hoidon tavoitteiden saavuttamiseksi.
Usein fysioterapeutti suosittelee myös hammaslääkärikäyntiä, jos huomaa tarvetta purentafysiologiseen arviointiin (esim. kiskojen hankinta). Hoitokertojen määrä vaihtelee yksilöllisesti, aina vaivan laadun mukaisesti.
Lisäapua purentalihashieronnasta
Purentalihashieronnan erityinen kohderyhmä ovat tietokoneella istuvat päätetyöntekijät ja muut ergonomisesti huonoissa asennoissa työskentelevät. Purentalihashieronta on hoito, jossa keskitytään erityisesti niskan, kaulan, rintalihasten ja kasvojen alueen hierontaan myös suun sisäpuolelta.
Hieronta laukaisee lihasjännityksiä ja hermopinteitä ja vapauttaa hermotusta, jolloin kehon nestekierrot vilkastuvat. Positiivisia vaikutuksia purentalihashieronnalla on muun muassa verenkiertoon, aineenvaihduntaan ja imunestekiertoon. Purentalihashieronta on todettu hyväksi hoidoksi myös kasvojen alueen turvotuksissa.
Purentalihashieronta voi helpottaa jo yhdenkin käsittelyn jälkeen päänsärkyä ja hampaiden narskuttelua.
Suosittelemme kuitenkin ensin käyntiä purentaelimistön fysioterapeutille. Jos kivut ja oireet ovat kestäneet yli kolme vuorokautta, kyseessä on jo kroonistunut vaiva. Krooninen vaiva vaatii aina pidemmän hoitojakson, mutta jos pääset hoitoon heti oireiden ilmennyttyä, voit päästä parilla hoitokerralla oireettomaksi.
Purentaelimistön akupuntio hoidon tukena
Purentaelimistön akupunktiohoidossa kasvojen alueelle laitetaan noin 8-20 kappaletta erittäin pieniä mikroneuloja useisiin akupisteisiin.
Jos hoidot yhdistetään muihin hoitoihin, saattaa yksi hoitokäynti riittää – purentalihasten akupunktio on erinomainen tukihoito purentaelimistön fysioterapian (TMD) tai purentalihashieronnan rinnalle.
VARAA AIKA ja kysy lisää info@hyvaoloilona.fi