Vaivaako purentalihasten jumit jatkuvasti? 5 vinkkiä rennompaan ja kivuttomampaan arkeen

Purentalihasten jumit ja siitä aiheutuvat oireet ovat huomattavasti yleisempiä kuin moni ajattelee. Erityisesti oireita esiintyy tietokoneella työtä tekevillä sekä muilla ergonomisesti huonoissa asennoissa työskentelevillä. Oireilua on kasvattanut entisestään puhelimen käytön lisääntyminen ihmisten työssä ja vapaa-ajalla. Monet kärsivät kivuista ja monipuolisista oireista pitkään ennen avun hakemista, mutta myös purentalihasten jumeista on mahdollista päästä eroon. Lue tästä blogista 5 keinoa, joilla voit helpottaa oireita omassa arjessasi.

PURENTALIHASTEN JUMEIHIN ON MONIA SYITÄ

Purentalihasten jumeihin ja erilaisten oireiden syntyyn vaikuttavat useat tekijät. Merkittävä vaikutus on erityisesti huonoilla työasennoilla, joissa ollaan pitkään päivän aikana. Pitkiä aikoja esimerkiksi tietokoneen, puhelimen tai muun työn ääressä istuminen huonolla ergonomialla varustetulla työpisteellä on omiaan aiheuttamaan kireyksiä niskaan, hartioihin sekä purentalihaksistoon. 

Tämä yhdistettyä vähäiseen liikuntaan sekä huonoihin nukkumisasentoihin aiheuttavat monille jumeja ja oireita koko ylävartalon alueelle. 

Erityisesti lisääntynyt puhelimen käyttö on jo poikinut ilmiön, josta puhutaan termillä “someniska”. Tällä viitataan niskan jumiutumiseen pitkäaikaisesta etukumarasta asennosta johtuen.  Jännittyneen niskan oireet (muun muassa ”tension neck”) etenevät kroonistuessaan myös kasvojen alueelle, purentalihaksiin. 

Huonon ergonomian lisäksi stressi, kiire ja ylikuormitus saavat monet nostamaan hartiat korviin ja jännittämään lihaksiaan. Saatat huomata kiristeleväsi leukojasi ja hampaitasi pitkin päivää tai vaikkapa autolla ajaessasi. 

Monet purevat hampaat yhteen myös nukkuessaan. Huono nukkumisergonomia onkin tekijä, mikä lisää helposti jumeja ja sen aiheuttamia oireita.

MITÄ OIREITA PURENTALIHASTEN JUMIT VOIVAT AIHEUTTAA?

Purentalihakset ovat voimakkaat lihakset, jotka tekevät töitä aina kun syömme ja puhumme. Muulloin niiden kuuluisi kuitenkin olla rennot. Mikäli puremme jatkuvasti hampaitamme yhteen, ei purentaelimistömme saa levätä koskaan. 

Purentalihasten jumien aiheuttama oirekirjo voi olla laaja ja tuntua jopa hiukan epämääräiseltä.

Purentalihasten jumit voivat aiheuttaa esimerkiksi seuraavia oireita:

  • korvien tinnitus, humina ja korvasäryt
  • erilaiset päänsäryt
  • kivut hampaissa, ikenissä, poskissa ja silmien ympärillä
  • niskan, hartioiden ja kasvojen alueen säryt ja jumit
  • kurkun käheys ja palan tunne kurkussa
  • näköhäiriöt ja silmien valonarkuus
  • huimaus ja tasapainovaikeudet
  • leukanivelen rahina ja naksuminen
  • epämiellyttävä tunne rintakehässä ja kaulan pinnallisissa lihaksissa

5 KEINOA HELPOTTAA PURENTALIHASTEN JUMEJA

 1. Rentouttaminen

Moni jännittää leukoja yhteen täysin huomaamattaan ja siitä tulee ikään kuin opittu tapa. Opettele sen sijaan tauottamaan päivää ja rentouttamaan tällöin myös leukasi. Kun toistat rentoutusta tarpeeksi usein, huomaat pikku hiljaa sen positiivisen vaikutuksen olotilaan. 

Leukaa rentouttaessasi pidä pääsi normaalissa asennossa, ilman jännitettä niskassa. Anna alaleuan olla painava ja rento, jolloin suusi aukeaa itsestään. Rentoutushetkeen on hyvä lisätä pieni taukojumppa tai hengitysharjoituksia. Rauhallinen hengitys aktivoi kiertäjähermoa, millä on stressiä vähentävä ja rentouttava vaikutus.

2. Itsehieronta

Jumeja voit helpottaa kotikonstein hieromalla kevyesti itse niskan, kaulan, päänahan ja kasvojen alueita. Muistathan aina pestä kädet ennen hierontaa. Parhaat ja yksilölliset ohjeet hierontaan saat fysioterapeutiltasi, mutta ohjeita löydät myös esimerkiksi YouTubesta. 

Jo pelkkä hellä sively ja sormien li’uttaminen iholla voi auttaa rentouttamaan alueita. Pääpaino hieronnassa on rentoutuminen ja aineenvaihdunnan lisääminen, mitkä edesauttavat lihaksiston palautumista.

Yksi hyvä hierontakohde on temporalis lihas, jota käytämme suun sulkemiseen. Aloita laittamalla sormenpää poskiluun kohdalle ja liu’uta sormiasi kohtuullisella voimalla yläviistoon korvan vierestä. Liu’utukset venyttävät lihaksen päällä olevaa faskiaa. Tämän jälkeen lähde pyörittelemään sormiasi luun päältä kohti korvan yläosaa. 

Kun opettelet tunnistamaan jumeja aiheuttavat lihakset, saat ensiavun kireyksiin nopeasti aina kun tarvitset.

3. Panosta uneen ja palautumiseen

Purentalihasten kireyteen vaikuttavat merkittävästi stressi ja liika kuormitus. Kehomme reagoi stressiin herkästi ja saa meidät usein puremaan hampaamme yhteen. Helppo kotikonsti helpottamaan kireyksiä onkin huolehtia palautumisesta ja unesta. Kun kehomme palautuu, usein myös jumit alkavat pikku hiljaa hellittää. 

Palauttavan unen varmistamiseksi ilta on hyvä rauhoittaa, jotta unesta tulee laadukkaampaa. Tällöin on hyvä välttää esimerkiksi puhelimen selaamista juuri ennen nukahtamista. Mobiililaitteet kannattaa sammuttaa jopa muutamaa tuntia ennen nukkumaan menoa.  Lisäksi on hyvä välttää kofeiinin nauttimista tai liian raskasta liikuntaa iltaisin.

4. Käy hammaslääkärillä

Leukanivelten puruvoima on erittäin suuri ja hampaat ovat kovalla koetuksella, mikäli niitä purraan koko ajan yhteen. Lopulta hampaan kiille ei enää kestä ja hampaisiin tulee lohkeamia. Oman purennan voikin käydä tarkastuttamassa hammaslääkärillä. Lisävaurioita ehkäisemään on hyvä hankkia purentakiskot, jotka myös rentouttavat purentalihaksia ja poistavat kipua.

Myös fysioterapeuttisi osaa arvioida tarpeen hammaslääkärikäynnille sekä kiskojen tarpeelle.

5. Helpota oireita purentalihashieronnalla ja tee hoitosuunnitelma fysioterapeutin kanssa

Purentaelimistön normaalin toiminnan palauttamiseksi, on hyvä käydä keskustelemassa purentalihasten nykytilasta ammattilaisen luona. Fysioterapeutti tarjoaa hyvän avun oireiden lievittämiseen samantien purentalihashieronnalla sekä paneutuu kanssasi oireita aiheuttavien syiden poistamiseen, kuten huonon ryhdin korjaamiseen, työergonomiaan sekä stressinhallintaan. 

Purentalihashieronta on hoito, jossa keskitytään niskan, kaulan, rintalihasten ja kasvojen alueen hierontaan myös suun sisäpuolelta. Purentalihashieronta voi helpottaa jo yhdenkin käsittelyn jälkeen päänsärkyä ja hampaiden narskuttelua, joten se on hyvä apu akuutteihin oireisiin.

Purentaelimistön fysioterapian tavoitteena on vähentää kipuja, vähentää kuormitusta nivelissä ja lihaksissa sekä palauttaa purentaelimistön normaali toiminta. Fysioterapeutti laatii sinulle yksilöllisen hoitosuunnitelman sekä omahoito-ohjeet, jotka auttavat sinua heittämään oireille hyvästit. 

 

Lue lisää:

Purentalihashieronta

Purentaelimistön fysioterapia (TMD)

VARAA AIKA





 







Call Now Button