VATSALIHASTEN ERKAUMAN OIREET – TARKKAILE NÄITÄ SYNNYTYKSEN JÄLKEEN

Vatsalihasten erkauman oireet ovat moninaisia ja niitä voi olla vaikea tunnistaa. Raskauden aikana kasvanut vatsa vaatii vatsalihaksilta venymistä. Synnytyksen jälkeen vatsa palautuu pikku hiljaa takaisin normaalitilaansa, mutta osalla äideistä vatsalihasten erkauma ei paranekaan ilman hoitoa. Mistä voit tietää, onko kyseessä vatsalihasten erkauma ja mitkä ovat vatsalihasten erkauman oireet?

VATSALIHASTEN ERKAUMAN OIREET VOIVAT OLLA VAIKEA TUNNISTAA

Kehosi muuttuu väistämättä raskauden vuoksi. Palautuminen raskaudesta ei tapahdu hetkessä, vaan voi viedä useita kuukausia, joskus vuosiakin. Olet ehkä kuullutkin lausahduksen, että raskaudesta palautuminen kestää vähintään yhtä kauan kuin raskaus.

Koska kehossa tapahtuu niin paljon muutoksia, on haastavaa välillä tietää, mikä on normaalia ja mikä ei. Raskauteen, synnytykseen ja synnytyksestä palautumiseen liittyy monia erilaisia kehon tuntemuksia, joista osa sisältää myös kipua.

Varsinkin jos tulet äidiksi ensimmäisen kerran, voi olla hyvin vaikeaa määritellä, mitkä tuntemukset ovat asiaankuuluvia ja mitä taas sellaisia, joihin olisi hyvä hakea apua.

Vatsalihasten erkauman oireet voivat olla vaikeita tunnistaa, koska erkauman parantuminen vie aikaa ja on osa toipumisprosessia.

Vatsalihakset joutuvat raskauden aikana venymään ja siirtymään, jotta pieni ihmisen alku mahtuu kasvamaan vatsassa. Tämän vuoksi on normaalia, että vatsalihaksissa on erkaumaa synnytyksen jälkeen. Pitkä toipumisaika saattaa kuitenkin aiheuttaa sen, että alat suhtautumaan oireisiin ikään kuin normaaleina, palautumiseen liittyvinä tuntemuksina.

Erkaumaa voidaan kuitenkin hoitaa, eikä sinun tarvitse kokea tarpeettomasti ikäviä oireita.

Synnytyksen jälkeen myös heikentynyt lantionpohjan lihaksisto voi aiheuttaa vaivoja. Lue vinkit, miten voit harjoittaa lantionpohjan lihaksiasi!

MITKÄ OVAT VATSALIHASTEN ERKAUMAN OIREET?

Raskaudesta ja synnytyksestä toipumiseen liittyy erilaisia kehon tuntemuksia. Välillä on hyvin haastavaa tietää, mitkä niistä ovat sellaisia, joihin tulisi kiinnittää huomiota. Vatsalihasten erkauman oireet voivat olla epämääräisiä ja tuntua vähäisiltä, joka vaikeuttaa tunnistamista ja hoitoon hakeutumista.

Koska vatsalihakset eivät erkauman takia tue keskivartaloa kunnolla, voi erkauma oirehtia esimerkiksi selkäkipuna. Erityisesti alaselkä on erkauman vuoksi altis kivulle ja vammoille.

Keskivartalon tuen puute huonontaa myös ryhtiä.

Selän lisäksi myös vatsa, sisäelimet ja lantio ovat vatsalihasten erkauman vuoksi vailla kunnollista tukea. Vatsaontelon paineen säätely on haastavampaa, ja tästä voi aiheutua painetta alaselkään. Koska vatsa ei tiivisty kunnolla, voi vaikeuksia olla myös ulostamisessa ja rakon tyhjentymisessä.

VATSALIHASTEN ERKAUMA VOI OIREILLA VIRTSANKARKAILUNA

Vatsalihasten erkauma voi vaikuttaa lisäksi lantionpohjaan. Olet ehkä kuullut, että virtsankarkailu ja heikentynyt pidätyskyky ovat merkkejä heikentyneistä lantionpohjan lihaksista. Nämä lihakset kannattelevat lantion alueen elimiä, kuten virtsarakkoa ja kohtua. Lantionpohjan lihakset muodostavat yhdessä vatsalihasten kanssa tuen erityisesti sisäelimille. Havaittavin merkki vatsalihasten erkaumasta on pömpöttävä vatsa. Vatsa voi olla kuin pallo, vaikka synnytyksestä olisi jo useampi viikko, kuukausi tai jopa vuosia aikaa. Keskellä vatsaa, suorien vatsalihasten liitoskohdassa saatat huomata jämäkkyyden sijaan pehmeyttä. Ehkä tunnet sormillasi myös selvän raon vatsalihasten välissä. Jos tunnustelemasi rako on yli kahden sormen levyinen, on kyseessä todennäköisesti erkauma. Voit mennä selinmakuulle ja kokeilla nostaa kevyesti ylävartaloasi lattiasta: tuleeko vatsan keskelle harjanne tai pullistuuko vatsa ulospäin navan kohdalta? Pahimmillaan vatsalihasten erkauman oireet sisältävät jatkuvaa keskikehon väsymystä, hengitysvaikeuksia ja jopa tyrän. Mikäli sinulla on näitä oireita, voi kyse olla vatsalihasten erkaumasta:

 • pullottava vatsa
 • vatsalihasten keskellä oleva pehmeys
 • rako vatsalihasten välissä, jonka voit tuntea sormilla
 • selkäkipu
 • paineen tunne alaselässä tai vatsalla
 • virtsankarkailu
 • heikentynyt virtsanpidätyskyky
 • ongelmat ulostamisessa tai rakon tyhjentymisessä
 • keskivartalon väsyminen
 • puutteellinen keskivartalon hallinta
 • lysähtänyt ryhti
 • hengitysvaikeudet yhdessä ylläolevien oireiden kanssa
 • vatsan alueen tyrä.

MILLOIN JA MITEN VATSALIHASTEN ERKAUMAA HOIDETAAN?

Synnytyksestä toipuminen on hyvin yksilöllistä, mutta vatsalihasten erkauman hoidon voit aloittaa jo ennen vakavampien oireiden ilmaantumista. Jos olet synnyttänyt alateitse, voit aloittaa erkauman hoidon jo kaksi viikkoa synnytyksen jälkeen. Mikäli sinulle on tehty sektio, tulee sektiohaavan antaa parantua ennen vatsalihasten erkauman hoitoa. Keskimäärin haavan parantumiseen menee noin 3-4 viikkoa, jonka jälkeen voit aloittaa vatsalihasten erkauman hoidon.

Vaikka vatsalihasten erkauma voi palautua ajan myötä ilman hoitoakin, kaikilla näin ei tapahdu. Vatsalihasten erkauman hoito auttaa sinua parempaan kehonhallintaan ja tukee palautumistasi synnytyksestä. Hoidosta on apua, vaikka sinulla olisi ollut erkauma jo pitkään.

Jos olet epävarma, liittyvätkö oireesi vatsalihasten erkaumaan, tule erkaumatestiin. Koulutettu ammattilainen tekee testin, jolla saat varmuuden vatsalihastesi kunnosta sekä erkauman laajuudesta.

Ammattilainen laatii sinulle henkilökohtaisen harjoitusohjelman, joka huomioi yksilölliset tarpeesi. Harjoitusohjelman avulla saat vatsalihaksesi kuntoutettua turvallisesti oikeilla, juuri sinulle sopivilla harjoituksilla.

Ota askel kohti parempaa oloa varaamalla oma aikasi erkaumatestiin!

Call Now Button