Vaivaako olkapää? Fysioterapia auttaa sinua löytämään kipujen syyn ja oikean hoidon

Erilaiset olkapään kiputilat ovat yleinen vaiva, mutta silti monet saattavat kärvistellä kipujen kanssa jopa vuosia, ennen kuin hakeutuvat tutkituttamaan kipujen juurisyytä. Kun fysioterapeuttisi löytää kivun todellisen syyn, voi kuntoutuminen alkaa ja kivuista päästä eroon. 

Olkapään alueen kivut ja vammat ovat yleisiä erityisesti työikäisillä ja ikääntyneillä. Muun muassa liika kuormitus työssä, heikko liikkuvuus sekä iän tuoma alttius vaurioille ovat omiaan aiheuttamaan ikäviä oireita olkapään alueelle.

Myös lisääntynyt näyttöpäätetyöskentely sekä mobiililaitteet kuormittavat staattisesti jo nuoresta alkaen – ja erilaisten olkapääongelmien onkin todettu lisääntyneen viime vuosien aikana.

Olkapäästä löytyy kehomme liikkuvin nivel, joka altistuu jo yhden päivän aikana monenlaiselle rasitukselle. Olkapään toimintaan liittyy myös koko hartiarenkaan alue, johon kuuluvat lapaluu, solisluu, rintalasta, kylkiluut ja olkaluu sekä edellä mainittujen luiden väliset nivelet, nivelsiteet ja ympärillä olevat lihakset.

Joskus olkapään kipu on äkillistä ja sen syy on selkeästi määriteltävissä, joskus ongelmat hiipivät pikkuhiljaa ja niiden syytä ja alkamisaikaa on vaikea itse sanoa. Tyypillisimmin kipu rajoittaa käden nostamista ylös tai sivulle, tai on tasaista ja vaivaa esimerkiksi nukkumista. 

Saadaksesi oikean diagnoosin ja hoidon, on hyvä varata aika fysioterapeutille, joka auttaa sinua löytämään vaivojen syyn sekä luo henkilökohtaisen hoitosuunnitelman. Mitä nopeammin hoito ja kuntoutuminen aloitetaan, sitä nopeammin pääset kohti kivuttomampaa elämää. 

Monia mahdollisia syitä olkapäävaivojen taustalla

Olkapään alueen vaivat voivat johtua lukuisista eri tekijöistä, onhan olkapää mukana monissa kehomme toiminnoissa. Kehoomme vaikuttaa niin ikääntyminen, oma vammahistoria sekä mahdolliset tapaturmat ja äkilliset rajut kuormitukset. Erityisesti iän myötä syntyvä jänteen kuluminen eli rappeuma haurastuttaa jänteitä, jolloin ne ovat alttiimpia ongelmille.

Toisinaan olkapäävaivojen taustalla on rakenteellinen ongelma, kuten yliliikkuva olkapää. Yliliikkuva olkapää voi syntyä myös tapaturman seurauksena, mutta yhtä lailla se voi aiheuttaa esimerkiksi virheellisiä asentoja, jotka synnyttävät ajan myötä kiputiloja. 

 

Olkapää voi oireilla muun muassa kipuna kättä ylös nostaessa.

Yleisimmin kyse on kuitenkin kiertäjäkalvosinoireyhtymästä eli jännevaivasta, jonka syntymiseen voi vaikuttaa muun muassa staattinen työasento, liika kuormitus sekä jatkuvasti samanlaisina toistuvista liikkeistä johtuva kuormitus.

Esimerkiksi samoja liikeratoja toistavat työtehtävät voivat kuormittaa olkapäitä kohtuuttomasti – ja näin ajaa olkapäätä virheasentoihin kun olkapää ei kykene enää toimimaan ihanteellisesti.

Siksi olkapään vaivoissa on hyvä tarkastella työergonomiaa. Monilla eri aloilla ja eri työtehtävissä on erityistarpeita, jotka kannattaa ottaa huomioon olkapäävaivojen ennaltaehkäisyssä ja kuntoutuksessa.

Mikäli työ sisältää esimerkiksi paljon autossa istumista, seisomatyötä, raskaita nosteluita, etukumaraa asentoa (esim. kampaajat ja siivoojat) tai erilaisten työkalujen käyttöä, on työasennot hyvä säätää kuntoon.

>> Hyvä työergonomia parantaa kokonaisvaltaista terveyttä

Oikeaoppiset työasennot, hyvä työympäristö sekä työntekijän hyvä fyysinen kunto ennaltaehkäisevät myös olkapään alueen lihasten ylikuormittumista ja sitä kautta erilaisia kiputiloja.

 

Staattiset asennot voivat rasittaa olkapäätä

Myös olkapään vähäinen kuormittaminen, liikkumattomuus ja työskentely staattisissa asennoissa, kuten pitkään jatkuvassa kohoasennossa, ovat omiaan aiheuttamaan vääränlaista rasitusta ja jumitiloja, jotka aiheuttavat myös kipuja.

Kun kehomme ryhtiä ylläpitävät lihakset heikkenevät, emme jaksa kannatella itseämme optimaalisessa asennossa. Tällöin olkapäät alkavat työntyä eteenpäin, mikä lisää vääränlaista rasitusta kehoomme.

Kehomme on yhtenäinen kokonaisuus, ja joskus olkapääkivut voivat juontaa juurensa myös muualta kehosta, kuten niskasta tai lantiosta. Esimerkiksi jännitysniska on yleinen vaiva näyttöpäätetyötä tekevillä. Lisäksi sitä esiintyy runsaasti myös muissa ammateissa, joissa eteenpäin kumartuva asento on tyypillinen, kuten kampaamo- ja siivousala. 

>> Jännitysniska on työikäisten yleinen vaiva

Myös seisomatyössä eteenpäin kumartuva asento on mahdollinen, mikäli vartaloa ei jaksa kannatella ryhdikkäänä koko työaikaa ja olkapäät alkavat työntyä ryhdin menetyksen seurauksena eteenpäin vieden myös niskaa väärään asentoon.

Toisinaan jännitystila ei lopu vielä työnteon jälkeenkään, jolloin lihakset eivät pääse missään vaiheessa rentoutumaan. Kun jännitys on jatkuvaa, se heikentää ylävartalon lihasten aineenvaihduntaa ja verenkiertoa, mikä synnyttää kipuja, kireyttä ja jumeja. 

Jännitysniska on työikäisen yleinen vaiva.

Työpäivät olkapäät eteenpäin työntyvässä asennossa voivat aiheuttaa kipuja.

Stressi vaikuttaa myös ylävartalon kireyksiin

Kun ihminen on stressaantunut, hän jännittää herkästi lihaksiaan. Ehkä sinäkin huomaat, kuinka nostat hartiat korviin, jännität hampaat yhteen tai otat itseäsi suojelevan asennon laittamalla käden puuskaan rinnan päälle. Siksi myös elimistön stressitila on syytä huomioida kun tutkitaan kehon jumeja, kipuja ja virheasentoja. 

>>  Sykevälivaihtelu (HRV) kertoo kehosi stressitilasta

Lisäapua ylävartalon alueen jumeihin kannattaa hakea fysioterapian lisäksi myös hieronnasta. Esimerkiksi stressiniskahieronta on tehokas täsmähoito jännittyneen niska-hartiaseudun alueelle ja voi auttaa elvyttämään myös rintakehän ja olkapään alueen aineenvaihduntaa ja verenkiertoa ehkäisten kiputilojen syntyä.

Fysioterapiassa saat yksilöllisen hoitosuunnitelman

Olkapään kuntoutus alkaa kuitenkin vasta sitten, kun kivun aiheuttajalle löytyy se todellinen syy. Fysioterapeuttisi selvittää kivun syyn haastattelun ja tutkimusten pohjalta – ja laatii avuksesi hoitosuunnitelman. 

Usein olkapäävammoja hoidetaan fysioterapeutin tekemällä manuaalisella terapialla, jossa hyödynnetään olkanivelen tai pehmytkudosten manuaalisia käsittelytekniikoita.

Fysioterapian avulla lisätään muun muassa liikkuvuutta ja lievitetään lihaskireyksiä etsien olkapäälle jälleen sen optimaalisen asennon. Onkin tärkeää opetella uudelleen oikeat liikeradat, jotka tukevat olkapään ihanteellista toimintaa niin työssä kuin vapaa-ajalla.

Lisäksi fysioterapeutti laatii sinulle henkilökohtaisen hoitosuunnitelman, joka auttaa korjaamaan esimerkiksi työasentoja ja ryhtiä sekä säätelemään kuormitusta. Hoidon kulmakivenä onkin kotona tehty harjoittelu, jolla pyritään vaikuttamaan liikkuvuuteen, kehon hallintaan ja rasituskestävyyteen.

Lue lisää: FYSIOTERAPIA

VARAA AIKA

 

Sinua voisi kiinnostaa myös:

>> Vaivaako polvi, nilkka tai lonkka? Fysioterapeutin tekemä alaraaja-analyysi paljastaa kivun syyn 

 

 

Call Now Button