Kipeä polvi, arka nilkka, lonkka on jumissa? Erilaiset alaraajakivut ovat aikuisilla jopa kolmanneksi yleisimpiä kiputiloja heti selkä- ja niska-hartiaseudun kipujen jälkeen. Erityisesti kiputilojen pitkittyessä tai esiintyessä toistuvina on suositeltavaa selvittää oireiden syy ja tulla alaraaja-analyysiin kartoittamaan tilanne.
Erilaisista ja eriasteisista alaraajakivuista kärsivät varsin monet, mutta erityisesti niiden pitkittyessä ja toistuessa niiden syy kannattaa etsiä ja hoitaa. Yleisimpiä alaraajojen kiputiloja aikuisilla ovat esimerkiksi kantakalvon tulehdus (plantaarifaskiitti), vaivaisenluu, luupiikku, akillesjänteen oireilu sekä erilaiset polven-, nilkan ja lonkan kiputilat.
Kivun lisäksi tyypillisiä oireita ovat erilaiset liikerajoitukset ja jumit, jotka voivat myös pahentaa särkyä luoden kehoon virheasentoja. Myös kehon virheasennot kannattaakin tarkastuttaa fysioterapeutin vastaanotolla, jotta keho voi alkaa toimia ihanteellisesti ja kivuttomasti.
Mistä kipeä polvi ja muut alaraajakivut johtuvat?
Alaraajojen ongelmat voivat olla moninaiset, minkä vuoksi niiden todellinen syy kannattaa aina selvittää pitkään jatkuessaan ja toistuessaan. Kehomme kaikki osat ovat yhteydessä toisiinsa ja esimerkiksi polvi voi kuormittua pitkään jatkuneen nilkan tai lonkan virheasennon vuoksi. Oireilu ei aina kerro suoraan siitä, missä ongelman juurisyy todellisuudessa on. Siksi sekä polvi, nilkka että lonkka on tutkittava, kun yksi niistä oireilee.
Tyypillisimpiä kipujen aiheuttajia ovat nivelten kuluman aiheuttama kiputila, rasitusvammat, erilaiset virheasennot, tapaturmat tai pitkäaikainen rasitus. Myös lihaksiston jännitystilat voivat heijastaa esimerkiksi polveen särkyä.
Rasitusperäistä kipua aiheuttaa joko ylirasitus tai rasitus, joka johtuu tyypillisesti kehon virheasennosta tai epänormaalista rakenteesta. Rasitusvammat voivat syntyä liiallisesta äkillisestä rasituksesta, kuten uuden harrastuksen liian innokkaasta aloittamisesta tai kehkeytyä pahemmaksi pikkuhiljaa esimerkiksi fyysisesti raskaan työn seurauksena.
Rasitus voi aiheuttaa myös esimerkiksi plantaarifaskiitin tai vaivaisenluun. Plantaarifaskiitti on yleinen juoksijoiden vaiva, joka syntyy jalkaterän rasituksesta tai voimakkaasta ponnistuksesta. Tällöin kipu tuntuu kantapäässä, ja se johtuu jalkapohjan jännekalvon rappeumasta. Vaivaisenluu puolestaan syntyy ukkovarpaan tyvinivelen poikkeavasta kuormituksesta, joka saa ukkovarpaan kääntymään kohti muita varpaita.
Nivelten kulumat yleisiä fysioterapiaa vaativia ongelmia
Myös nivelten kulumat ovat yleisiä tuki- ja liikuntaelimistön ongelmia, jotka vaativat fysioterapiaa. Valtaosa kulumista on täysin normaalia ja kivutonta, iän mukanaan tuomaa kulumaa. Joillekin kulumat aiheuttavat kuitenkin erilaista oireilua, kuten kiputiloja.
Kulumiselle altistavat iän lisäksi muun muassa fyysisesti raskas työ, murtumat sekä nivelten virheasennot. Mikäli kuluvat oireilevat, on tärkeää huolehtia nivelruston hyvinvoinnista oikeanlaisen liikunnan avulla. Liike ylläpitää rustokudoksen normaalia aineenvaihduntaa ja voitelee niveliä juuri niinkuin kuuluukin.
Fysioterapian tärkeimmät tehtävät on tarkistaa mistä kiputila johtuu sekä katsoa oikeanlaiset liikkuvuus- ja lihaskuntoharjoitteet. Usein liikuntaa voi jatkaa normaalisti, mutta joskus itselleen on hyvä etsiä soveltuvampia liikuntamuotoja, kuten pyöräily tai uinti.
Tärkeää kulumien synnyttyä on huolehtia riittävästä lihaskunnosta sekä liikkuvuuden ylläpidosta. Lihasvoiman lisääntyminen usein vähentää kipuja ja tukee kuluneita niveliä paremman asennon säilyttämisessä. Esimerkiksi kipeä polvi hyötyy siitä, että ympärillä oleva lihaksisto on hyvässä kunnossa ja tukee polven asentoa.
Lisäksi on hyvä tutkia, ovatko nivelten kulumat aiheuttaneet liikerajoitteita, ja katsoa oikea hoito normaalin liikkuvuuden ylläpitämiseksi sekä erilaisten virheasentojen ennaltaehkäisemiseksi.
Miksi hakeutua alaraaja-analyysiin fysioterapeutin vastaanotolle?
Alaraaja-analyysissa tutkitaan perusteellisesti sekä kävelyä että muuta liikettä. Analyysissa pyritään tutkimaan perusteellisesti kipuja ja ongelmia aiheuttavat tekijät. Lisäksi voidaan tutkia esimerkiksi juoksuasentoa, joka voi auttaa näkemään mahdolliset virheasennot ja liikkeen häiriöt.
Vaikka erityisesti rasitusperäisissä kivuissa ensisijainen hoitomuoto on keventäminen ja lepo, kannattaa kipujen juurisyyt selvittää. Kehomme on iso kokonaisuus, jossa oireilu voi olla myös muualla kuin siellä, missä vaikkapa virheasento on. Esimerkiksi juoksussa kehon toisen puolen lonkan heikko toimivuus aiheuttaa suurempaa kuormitusta toiselle puolelle, joka voi alkaa oireilla ensimmäisenä.
Alaraaja-analyysin myötä asiakkaalle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, jossa katsotaan oikeat liikkeet muun muassa tarvittavien tukilihasten aktivointiin, lihaskunnon kasvattamiseen sekä liikkuvuuden parantamiseen. Myös tukipohjalliset voivat tuoda monelle ison avun kehon oikean tasapainon löytämiseen.
Lue lisää:
> Lue myös: Liikunnan aloittaminen innostaa monia kesällä – ennaltaehkäise kivut ja rasitusvammat
> Lue myös: Kireät faskiat eli lihaskalvot voivat olla kipujen ja huonon liikkuvuuden taustalla